Loslaten. Emoties, overtuigingen, gedachten, spullen, mensen…
Soms heb je wat ‘hulp’ nodig om iets los te laten.
Hoewel hulp… loslaten is iets wat je écht alleen maar zelf kunt doen. En vaak denken we dat we van alles moeten weten of doen, om het ook echt te kunnen. Niet dus.
Loslaten… is vooral een beslissing, een besluit! Maar dan wel een beslissing vanuit je hart. Met misschien wat voorwerk.
Waarom is loslaten dan zo verschrikkelijk moeilijk?
Vaak zitten we verstrikt in patronen van vasthouden, zit er een lading van emoties aan gekoppeld of willen we loslaten met ons hoofd.
We houden ons vast aan gedachten, emoties, spullen, verhalen, overtuigingen… Meestal in ons denken, met ons hoofd.
Zo geloven we onze overtuigingen, de verhalen die anderen over ons hebben, of die we onszelf vertellen. Maar zijn ze eigenlijk wel waar?
Emoties willen we niet voelen, dus vechten we met ze, of verdrukken we ze, zodat ze even later nog harder terug komen. Herkenbaar?
En we houden spullen die we eigenlijk niet eens mooi vinden omdat… we ze van Tante Lien hebben gekregen, en ja, wat zal ze niet denken als ze komt en haar vaas niet ziet staan.
Loslaten en vastpakken
Om te kunnen loslaten, is het wel belangrijk om eerst datgene wat je wilt loslaten vast te pakken. Letterlijk, of figuurlijk. Gedachten willen meestal even gezien worden, emoties gevoeld. En een vaas, ja die moet je even in je handen nemen om te zien maar vooral te voelen wat je er nou écht van vind voor je de beslissing kan nemen, houden of wegdoen.
Pas nadat je iets hebt vastgepakt, kun je de beslissing nemen om los te laten.
Een paar handige tips om te beginnen
Loslaten van gedachten en beperkende overtuigingen
Stel jezelf eerst eens deze vragen en kijk wat er gebeurt.
- Is deze gedachte, deze overtuiging waar?
- Ben ik deze gedachte / overtuiging, of is het iets wat ik ‘denk’, of ‘doe’, of staat het los van mij?
- Kán ik deze gedachte loslaten? (gewoon, of het zou kunnen, je hoeft niet na te denken hoe).
- Wil ik deze gedachte loslaten? (meestal is het antwoord ‘ja’, zo niet, kijk dan wat er achter deze gedachte voor gedachte zit, bv door je de vraag te stellen ‘wat zou er gebeuren als ik deze gedachte loslaat).
- Wanneer…?
In negen van de tien keren voel je dan vanzelf iets van je af glijden… Zo niet, dan is het zinvol deze vragensessie met jezelf nog een keer te doen. Probeer vanuit je hart te antwoorden. Gedachten en overtuigingen kunnen hardnekkig zijn!!
Loslaten van (beperkende) verhalen
- Het begint met te herkennen dat datgene wat jij tegen jezelf zegt, eigenlijk een verhaal is. En zo’n verhaal kan jou in de versnelling zetten (ondersteunen) of afremmen (beperken).
- Als je eenmaal inziet dat iets wat je beperkt in je leven een verhaal is, wat je niet hóeft te geloven, kun je het loslaten door dezelfde stappen als hierboven bij gedachtes / overtuigingen te volgen.
- Of heel hard tegen jezelf te zeggen ‘bullshit’:-) Vaak gebeurt er dan iets in je systeem, waardoor je de humor, de onzin of de verstrikking in ziet.
- Zorg ook dat je een steunend of stimulerend verhaal daarvoor in de plaats kunt zetten. Herschrijf dus als het ware je eigen verhaal en vertel dat tegen jezelf… Jij kiest wat je gelooft of niet!
Loslaten van (negatieve) emoties
- Emoties zijn er. Als je inziet dat jij niet je emotie bént, heb je de eerste hindernis genomen.
- Emoties willen gevoeld worden. Ja, ook de negatieve emoties als boosheid, angst en verdriet. Belangrijk is dan ook, om even echt te voelen wat er speelt. Waar zit die emotie, hoe ziet ze er uit, kun je het echt even voelen. Nee, niet er in verdrinken, jij bent je emotie niet!!! Vaak als je een emotie er echt even laat zijn, lost ze vanzelf op. Probeer het maar eens…
- En weet… een emotie zelf duurt maximaal maar 7 seconden. De rest zijn de gedachten (en verhalen) die we er aan koppelen!
- Het kan zijn dat er dan een andere emotie onder vandaan komt. Ook deze wil gevoeld worden…
- Blijven (gedachten over) emoties je belemmeren? Ga er dan mee aan het werk zoals je met gedachten en overtuigingen doet.
Loslaten van spullen
- Check bij jezelf waarom je moeite hebt om iets los te laten? Zijn het gedachtes, overtuigingen, een verhaal of emoties?
- En kijk dan eens of je die kunt loslaten, zodat je alsnog de beslissing kunt nemen om die lelijke vaas naar de Kringloopwinkel kunt brengen.
Dit waren slecht heel kort wat tips om aan de slag te gaan met Loslaten. Natuurlijk is hier nog veel meer over te zeggen, en uiteraard gaat het niet vanzelf. Maar zoals gezegd, het komt uiteindelijk neer op een beslissing!
Over loslaten van emoties, gedachten en beperkende overtuigingen schreef ik een e-book.
De tips uit deze blog vind je daar in, maar nog veel meer. Je kunt het gratis aanvragen.
Daarna ontvang je ook maandelijks de Inspiratiemail met tips en inspiratie over alle onderwerpen waar Zichtbaar Jij voor staat.
Daarom… laat los en wordt vrij!
Het kan fijn zijn om wat ondersteuning te krijgen bij deze processen.
Uiteraard kan ik je hierbij coachen. Met of zonder camera. Zodat jij wordt, wie je echt bent! Neem contact op met je vragen, en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen.
Loslaten helpt je te transformeren, te groeien naar wie je bent. Andere blogs over dit onderwerp vind je op de overzichtspagina.