Uit mijn comfortzone!

Hoe je ongemerkt in je veilige comfortzone kan zitten, en niet echt verder komt, werd me afgelopen weken erg duidelijk. En dus besloot ik om stapjes te zetten om uit mijn comfortzone te komen… en steeds meer zichtbaar te worden.

Wil jij een fotoworkshop geven?

Een poosje terug werd ik gevraagd door een bestuurslid van Groei en Bloei (afdeling Lelystad) of ik het leuk zou vinden om een workshop te geven voor hun leden. Over fotograferen in de tuin. Want ik maakte altijd van die mooie foto’s…

Pff… dat was even nadenken, want het was flink uit mijn comfortzone! Ook al heb ik wel vaker trainingen en workshops gegeven, en ook al maak ik inderdaad prachtige foto’s (zowel voor mijn werk als Powershoot Coach als tijdens mijn hobby in de natuur), ik bén geen fotograaf. Althans… ik heb geen officiële opleiding in de fotografie (behalve voor portretfotografie, daar ben ik uiteraard wel voor gecertificeerd!). Wel heb ik heel veel workshops en cursussen gevolgd in mijn leven, en vóel ik me absoluut een ‘gevorderde’ fotograaf. Dus hoe kan ik een fotografie-workshop geven?

Er kwamen er allerlei (oude, en eigenlijk onware) overtuigingen om de hoek kijken. Stemmetjes uit het verleden. ‘Je kan het niet’, en ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’… Dat soort. Gelukkig weet ik die inmiddels te handelen. Maar de stemmetjes werden specifieker en richtten zich op het al dan niet zijn van een fotograaf.

Workshop tuinfotografie Groei & Bloei

Comfortzone

Best bijzonder die tegenspraak in mijzelf. En terwijl ik de vraag overdacht, voelde ik dat juist dát mij tegen houdt in mijn ontwikkeling. En vooral in het zelf Zichtbaar worden. Dit stemmetjes hielden mij in mijn veilige comfortzone. Want als ik mezelf niet echt betitel als fotograaf, tja, dan hoef ik mijzelf ook niet als zodanig te laten zien.

Uiteindelijk heb ik simpel weg een besluit genomen. Want één van mijn kernwaarden is groei. En om te groeien is het nodig om uit die comfortzone te stappen. In het volle licht. Dingen te doen die ik nog niet eerder heb gedaan. Kortom, ik heb ‘ja’ gezegd!

Uiteraard. Want ik maak gewoon goede foto’s en ben ook simpelweg een goede fotograaf. En een workshop over de basis van tuinfotografie, ja, natuurlijk kan ik dat. Ik vind het ook superleuk om anderen te helpen groeien. Dus… maak ik me zichtbaar…

Zichtbaar als fotograaf

Na de beslissing om de workshop te gaan geven was het dus hoog tijd om ook als fotograaf zichtbaar te worden.
Ik signeerde mijn foto’s al heel wat jaren met MiRo Fotografie, maar had nog niet eerder wat met de naam gedaan. De domeinnaam was inmiddels al wel in mijn bezit (en gekoppeld aan mijn fotosite), maar ik deed er weinig mee. En op facebook al helemaal niet, behalve af en toe wat foto’s publiceren.

En ja, dat gaat nu veranderen. Is al veranderd. Op facebook heb ik mijn eigen pagina geclaimd, en langzaam maar zeker ga ik daar mijn fotografie-kant delen. Want ook daar kan ik mensen mee blij maken en inspireren. Dat weet ik zeker!

Natuurlijk staat de fotoworkshop inmiddels gepland. En is hierover gepubliceerd op de website van Groei & Bloei, en in het tijdschrift en de nieuwsbrief. En ik krijg me toch een partij leuke reacties!!

Stappen uit m'n comfortzone: ik ben een fotograaf!

De moraal van dit verhaal?

Een comfortzone is soms best prettig om in te vertoeven. Dat wat je doet is vertrouwd, het gaat je goed af, het geeft rust… Maar vraag je eens af: zorgt het voor verbetering in jouw leven? Zorgt het voor groei? En nog belangrijker… Wordt je er echt blij van om daar te blijven zitten?

Ik denk dat het antwoord drie keer ‘nee’ is.

Dus waarom zou je de stap niet wagen? Af en toe?
Al is het een klein stapje… net buiten je comfortzone!

Kijk eens goed naar je eigen leven…
Waar blijf jij in je comfortzone zitten?
En wat is het eerste kleine stapje wat je zou kunnen zetten om naar buiten te stappen?
Wanneer ga je die stap zetten?

Het gaat je een heleboel vrijheid geven in je leven!
Ik wens je veel mooie groeimomenten!

En ben heel benieuwd naar jou stappen uit je comfortzone. Het brengt je namelijk meer in je Kernkracht! Ik zou het super vinden als je die met mij en de wereld wilt delen. Want dat zijn dan weer stappen naar… persoonlijke groei!