Ontspannen op de foto? 5 tips

Ontspannen op de foto gaan. Voor velen is dat best een uitdaging. Met een goede voorbereiding en wat tips voor tijdens de fotoshoot kun je het jezelf iets gemakkelijker maken.

Vind jij het ook zo lastig om op de foto te gaan?

Voel je je onzeker en weet je je geen houding te geven als er een camera voor je neus opdoemt?

Vind je dat je nooit leuk op foto’s of selfies staat?

Heel herkenbaar voor velen, en ja, ook voor mij in het verleden!

Zonder nu heel diep in te gaan op het ontstaan hiervan (daar zijn boeken vol over te schrijven), is het in de praktijk vooral behoorlijk lastig. Want je wilt toch goede foto’s van jezelf voor bijvoorbeeld op social media of op je website.

Daarom hier een aantal tips om meer ontspannen een fotoshoot in te gaan.

 collage fotoshoots, Laat je zien!

1. De Fotograaf

Zoek een goede fotograaf. En dan bedoel ik niet alleen een fotograaf die technisch weet wat hij of zij doet, maar vooral eentje die met mensen weet om te gaan. Eentje die de tijd neemt voor een fotoshoot, en aandacht heeft voor de mens in zijn model. In de recensies op de website of de facebookpagina van de fotograaf kun je veel vinden over hoe empathisch hij of zij is.

Er zijn heel veel verschillende ‘soorten’ fotografen met allemaal hun eigen werkwijze. Veel of weinig aanwijzingen over je houding geven, in gesprek gaan of juist technisch bezig zijn, wel nabewerken (en schoonheidsfoutjes verdoezelen) of juist weinig. Verdiep je in het doel van je foto’s: wil je prachtige glamour foto’s of juist meer natuurlijke foto’s die jou eruit laten zien als jouzelf? Beide kan natuurlijk, het is maar waar je de foto’s voor wilt gebruiken.

2. Kleding & make up

Zorg vooral dat je je op je gemak voelt in je outfit(s), dus trek aan waar jij je lekker in voelt. Het is fijn als je je vrij kunt bewegen in je gekozen outfits. Een blouse die alleen mooi zit als je stil staat, of dat jasje dat net te strak zit… daar voel jij je niet happy in. Verder is het belangrijk dat de kleuren jou flatteren! Een kleur heeft effect op je huidtint (zo staat mosgroen mij absoluut niet, dan lijkt het net alsof ik geelzucht heb), maar ook op je ogen. Je weet meestal zelf wel welke kleuren jouw ogen laten stralen!

Als jij zelf voor de make-up zorgt, blijf dan vooral bij jezelf. Draag je meestal niet zo veel make-up, doe dat dan nu ook niet. Een beetje (matterende) poeder op een schone gescrubde huid kan fijn zijn zodat je huid niet gaat glimmen. Zorg in ieder geval dat je er fris en verzorgd uit ziet, en je goed voelt. Houdt je wel van make-up, realiseer je dan dat je op de foto best ietsje meer kunt hebben dan normaal. Zorg in ieder geval dat je jezelf blijft herkennen!

3. Tijd

Neem de tijd. Als het goed is doet de fotograaf dat ook. Als je haast hebt, omdat je na de shoot meteen een afspraak hebt, of moet rennen om op tijd te zijn bij de fotograaf, dan voel je je niet zo ontspannen… Zorg dat je in je agenda voldoende ruimte voor en na de shoot hebt, zodat je met je volle aandacht aanwezig kunt zijn.

Ook tijdens de shoot is tijd belangrijk. Neem ook hier je tijd om te ontspannen en te wennen aan de camera en de situatie. Niemand (behalve dat ene perfecte professionele model, als ze een goede dag heeft) staat bij de eerste klik perfect of de foto. Gun jezelf die tijd!

4. Ontspan!

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hierbij kunnen helpen.

 • Haal adem! Heel belangrijk is dat je rustig blijft ademhalen. Als we iets spannend vinden, dan zetten we onze ademhaling vaak op slot, vergeten we als het ware te ademen. Dus let af en toe eens heel bewust op je ademhaling. Vaak helpt het om bij wat spanning even te overdrijven: haal diep adem, en blaas uit met een flinke zucht… laat de spanning met je adem mee naar buiten stromen.
 • Zoek houvast! Zoek rustig naar een houding die voor jou fijn is. Misschien wil je wel zitten, of is er iets om even tegenaan te leunen. Geef aan de fotograaf aan wat jij prettig vindt. Zorg daarnaast dat je je eigen houvast creëert. Sta stevig met je benen op de grond, op heupwijdte. Hoofd omhoog, borst vooruit en schouders naar achteren… Voel je eigen kracht! Samen met de fotograaf kun je vervolgens kijken wat mooi is voor op de foto en waar jij je goed bij voelt.
 • Beweeg tussendoor! Vooral natuurlijk als je merkt dat je wat verkrampt. Masseer je spieren, spring een beetje, rek je uit, beweeg je handen en vooral beweeg je kaken door je gezicht los te schudden. Maak vooral ook geluid, het ontspant je meteen!
 • Wees lief voor jezelf! Als je spanning voelt, veroordeel dan jezelf niet. Het is heel normaal om het spannend te vinden om jezelf zo te laten zien. Constateer het gewoon, en blijf vooral adem halen. Als het er mag zijn, dan kan het vanzelf oplossen.
 • Wissel af waar je naar kijkt. Soms geeft de fotograaf daar aanwijzingen voor, maar je hoeft niet te bevriezen in je houding. Kijk variërend in de lens (het kan helpen om er dwars doorheen te kijken, naar de ogen van de fotograaf die daar tenslotte achter zit) of naar iets in de ruimte. Focus je ogen wel op een bepaald punt, tenzij je een heel dromerige foto wilt…

5. Maak er een feestje van!

Het is jouw fotoshoot! Weet dat niets ‘moet’. Je hoeft niet perse te lachen, en al helemaal niet op commando. Zeker als jij nog niet volledig ontspannen bent, geeft een verplichte lach vaak een gemaakt beeld. Dat ben jij niet… Als de fotograaf wilt dat jij lacht, dan kan hij (of zij) je gewoon aan het lachen maken.

Zorg dat de shoot een feestje is… jouw feestje. Maak contact met de fotograaf, wees eerlijk, dan krijg je de allermooiste foto’s. Omdat je helemaal jezelf kunt zijn!

Het belangrijkste bij een fotoshoot is…

Dat je geniet!!

Laat je maar zien… je bent het waard!

Heb je vragen, of wil je wel eens een fotoshoot ervaren, dan kun je uiteraard contact opnemen. Als coach met camera help ik je graag om je echte zelf op de foto te zetten. Je binnenste naar buiten te halen, zoals ik dat noem. In alle rust en vertrouwen en liefst buiten in de natuur. Zodat jij prachtige foto’s van jouw vele mooie kanten krijgt.

En wil je meer tips over fotografie en op de fotogaan? Dan vind je alle blogs op de overzichtspagina van fotografie.

2 gedachten over “Ontspannen op de foto? 5 tips”

 1. Mooi Miranda, en nu nog doen😉😉😉
  Poeh hé, wat een gedoe 🙈🙊🙉

  Liefs Annegret

  1. Miranda Römer

   Ook jij kan dat Annegret!
   Kijk eens hoe jij je al hebt ontwikkeld…
   Petje af hoor!
   Enne… stapje voor stapje…
   Knuf, Miranda

Reacties zijn gesloten.