Soms heb je wat ‘hulp’ nodig om dingen los te laten.
Hoewel hulp… loslaten is iets wat je écht alleen maar zelf kunt doen. En vaak denken we dat we van alles moeten weten of doen, om het ook echt te kunnen. Niet dus.

Loslaten… is slechts een beslissing, een besluit! Maar dan wel een beslissing vanuit je hart. 

Waarom is het dan zo verschrikkelijk moeilijk?

Vaak zitten we verstrikt in patronen van vasthouden, zit er een lading van emoties aan gekoppeld of willen we loslaten met ons hoofd.

We houden ons vast aan gedachten, emoties, spullen, verhalen, overtuigingen… Meestal in ons denken, met ons hoofd.
Zo geloven we onze overtuigingen, de verhalen die anderen over ons hebben, of die we onszelf vertellen. Maar zijn ze eigenlijk wel waar?
Emoties willen we niet voelen, dus vechten we met ze, of verdrukken we ze, zodat ze even later nog harder terug komen. Herkenbaar?
En we houden spullen die we eigenlijk niet eens mooi vinden omdat… we ze van Tante Lien hebben gekregen, en ja, wat zal ze niet denken als ze komt en haar vaas niet ziet staan.

Loslaten en vastpakken

Om te kunnen loslaten, is het wel belangrijk om eerst datgene wat je wilt loslaten vast te pakken. Letterlijk, of figuurlijk. Gedachten willen meestal even gezien worden, emoties gevoeld. En een vaas, ja die moet je even in je handen nemen om te zien of te voelen wat je er nou écht van vind voor je de beslissing kan nemen, houden of wegdoen.

Pas nadat je iets hebt vastgepakt, kun je de beslissing nemen om los te laten.

Een paar handige tips om te beginnen

Loslaten van gedachten en beperkende overtuigingen

 • Stel jezelf eerst eens deze vragen en kijk wat er gebeurt.
  • Is deze gedachte, deze overtuiging waar?
  • Ben ik deze gedachte / overtuiging, of is het iets wat ik ‘denk’, of ‘doe’, of staat het los van mij?
  • Kán ik deze gedachte loslaten? (gewoon, of het zou kunnen, je hoeft niet na te denken hoe).
  • Wil ik deze gedachte loslaten? (meestal is het antwoord ‘ja’, zo niet, kijk dan wat er achter deze gedachte voor gedachte zit, bv door je de vraag te stellen ‘wat zou er gebeuren als ik deze gedachte loslaat).
  • Wanneer…?

In negen van de tien keren voel je dan vanzelf iets van je af glijden… Zo niet, gewoon doorgaan en nog een keer doen. Gedachten en overtuigingen kunnen hardnekkig zijn!!

Loslaten van (beperkende) verhalen

 • Het begint met te zien dat dat wat jij tegen jezelf zegt eigenlijk een verhaal is. En zo’n verhaal kan je in de versnelling zetten (ondersteunen) of afremmen (beperken).
 • Als je eenmaal inziet dat iets wat je beperkt in je leven een verhaal is, wat je niet hóeft te geloven, kun je het loslaten door dezelfde stappen als hierboven te volgen.
 • Of heel hard tegen jezelf te zeggen ‘bullshit’:-) Vaak gebeurt er dan iets in je systeem, waardoor je de humor, de onzin of de verstrikking in ziet.
 • Op dat moment herschrijf je simpel weg het verhaal, zodanig dat het je wel steunt en stimuleert!

 Loslaten van (negatieve) emoties

 • Emoties zijn er. Als je inziet dat jij niet je emotie bent, heb je de eerste hindernis genomen.
 • Emoties willen gevoeld worden. Ja, ook de negatieve emoties als boosheid, angst en verdriet. Belangrijk is dan ook om even echt te voelen wat er speelt. Waar zit die emotie, hoe ziet ze er uit, kun je het echt even voelen. Nee, niet er in verdrinken, jij bent je emotie niet!!! Vaak als je een emotie er echt even laat zijn, lost ze vanzelf op. Probeer het maar eens…
 • En weet… een emotie duurt maximaal maar 7 seconden. De rest zijn de gedachten die we er aan koppelen!

 Loslaten van spullen

 • Check bij jezelf waarom je moeite hebt om iets los te laten? Zijn het gedachtes, overtuigingen, een verhaal of emoties?
 • En kijk dan eens of je die kunt loslaten, zodat je alsnog de beslissing kunt nemen om die lelijke vaas naar de Kringloopwinkel kunt brengen.

Dit waren slecht heel kort wat tips om aan de slag te gaan met Loslaten. Natuurlijk is hier nog veel meer over te zeggen (er komen nog meer artikelen en blogs), en uiteraard gaat het niet vanzelf. Maar zoals gezegd, het komt neer op een beslissing!

Daarom… laat los en wordt vrij!

Het kan fijn zijn om wat ondersteuning te krijgen bij deze processen.

Uiteraard kan ik je hierbij coachen. Met of zonder camera. Zodat jij wordt, wie je echt bent! Neem contact op met je vragen, en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen.
Of kom op 22 maart naar de Landelijke Loslaatdag.

En als je nog niet aangemeld bent voor mijn E-zine, dan is dat ook een slimme stap. Want ook hier vind je regelmatig tips en adviezen! Vul je gegevens rechts bovenaan deze pagina in, en je ontvangt maandelijks het E-zine in je mailbox.