Een goede profielfoto is je deur naar succes!

Daar stond ik dan aan de sta-tafel, met mijn cv in mijn hand, tijdens de speeddate met een uitzendbureau. Mijn gesprekspartner roept blij uit  “eindelijk iemand met een goede profielfoto op haar cv!”.

Foto’s op curriculum vitae en social media

Terwijl ik op de banenbeurs ben om te praten over potentiële jobs in loondienst (parttime graag, want ik zoek iets voor naast mijn eigen bedrijf!) gaat het gesprek allereerst over foto’s die we aantreffen op cv’s en social media.

De intercedente geeft aan dat mijn foto uitnodigt tot verder kijken in mijn cv, en tot een oproep voor een live gesprek als er een vacature is die lijkt te passen. Een open blik, vrolijk en toch serieus, gewoon netjes, maar niet té. Zoals ik ben en mezelf ook wil presenteren.
Terwijl ze ook zo vaak cv’s ontvangt met uitgeknipte vakantiefoto’s (je ziet nog net het randje van het bier- of wijnglas) of foto’s waarop mensen boos kijken, of helemaal niet kijken, of… In ieder geval foto’s waarvan je niet het idee hebt dat de persoon echt op zijn of haar gemak is bij het maken van de foto. En nee, iemand met zo’n foto staat niet in haar shortlist voor een echt gesprek. Hoe goed het cv verder misschien mag zijn.

Zo’n profielfoto is de eerste indruk.

En die maak je maar één keer!!

Niet alleen in sollicitatieland, maar ook in ondernemersland zijn foto’s om jezelf te laten zien essentieel. Goede foto’s dan, wel te verstaan. Foto’s waarop je staat zoals je bent, je pure jij. Immers… klanten en opdrachtgevers kiezen (net als potentiële werkgevers) voor jou om een klus te klaren of een product te kopen omdat ze een bepaalde indruk van jou als persoon hebben. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je vak goed verstaat. Maar één van de belangrijkste selectiecriteria is toch de eerste indruk. En het eerste wat men ziet is… jawel, jouw foto!

Kijk eens goed naar jouw eigen profiel foto.
Wat straal jij uit?
Zou jij jezelf inhuren?

profielfoto's

Waar moet een goede (profiel)foto aan voldoen?

Herkenning

Je foto komt vast en zeker op meerdere plekken terecht. Zorg dat je herkenbaar bent, zowel op de diverse social media, je website en je cv. Heb je altijd een bril op, zorg dan dat je die op de foto ook op hebt. Gebruik overal dezelfde foto of vrijwel dezelfde (uit dezelfde serie). Herkenbaarheid (en herhaling) zorgt ook voor vertrouwen.

Rust en eenvoud

Speel met kleur en attributen, maar houdt het wel rustig. Bedenk wat je wilt uitstralen, en pas je kleding daar op aan. Zolang het bij je past is het goed. Een foto in bedrijfskleding kan natuurlijk ook prima. En vergeet felle printen zonnebrillen en drukke achtergronden. Een profielfoto gaat om jou, niet om de omgeving!

Laat je zien!

Je ogen zijn vaak het eerste waar de ander naar kijkt. Maak daarom oogcontact door in de lens te kijken. Zorg voor een glimlach in je ogen, door bijvoorbeeld aan iets leuks te denken. Dan lacht je mond waarschijnlijk ook automatisch mee zonder een ‘cheese’-lach te worden. Want op commando lachen is echt niet natuurlijk! En niet-lachen kan natuurlijk ook prima, maar pas op dat je niet te boos kijkt. Laat dus in ieder geval die lach in je ogen doorkomen!

Professioneel

Zorg voor een professionele foto. Enerzijds is dat iets wat jij zelf in de hand hebt, anderzijds komt er ook een stukje techniek bij kijken. Vakantiefoto’s of een foto uit de kroeg zijn uit den boze. Belangrijk is dat je benaderbaar lijkt, maar ook vertrouwen uitstraalt. Zorg dat je haar goed zit, en laat die sigaret even voor wat ie is. Té veel make-up is ook niet nodig, een goede basis is meestal voldoende. Het andere belangrijke aspect is uiteraard dat de belichting goed is, zodat jouw goede kanten ook echt naar voren kunnen komen. Een foto in mooi natuurlijk licht geeft vaak de beste resultaten (ook om wat meer ontspannen op de foto te gaan). En natuurlijk moet je profielfoto technisch verder in orde zijn.

Formaat

Een foto waar je hoofd en een stukje van je bovenlichaam op staan is perfect als profiel foto. Zorg dat de foto zo is gekaderd dat je er ook een vierkant van kan maken, zonder dat er belangrijke delen verdwijnen. Immers, bij sommige social media is het formaat vierkant.

mijn profielfoto

Ben jij toe aan een nieuwe profielfoto?

Natuurlijk kun je prima zelf je profielfoto maken. Met een selfiestick of uit de hand en rekening houdend met bovenstaande tips kom je een heel eind. Het loont echter de moeite (en de kosten) om naar een goede fotograaf te stappen. Niet alleen krijg je dan kwalitatief betere foto’s, maar hij of zij helpt je ook te ontspannen en kent de beste poses. Fotografie is niet voor niets een vak!

Ga jij voor die eerste perfecte indruk?
Natuurlijk help ik je daar ook graag mee. Ook tijdens een uitgebreide (profiel)shoot heb ik alle tijd en aandacht voor je, zodat jij de beste resultaten krijgt. Want daar gaat het om. Of je nou gaat solliciteren of nieuwe klanten of opdrachtgevers zoekt.

Een succesvolle eerste indruk.

Wil jij ook mooie nieuwe profielfoto’s?
Neem dan contact met mij op.
Of boek direct zo’n shoot.
Alle info vind je hier!

PS. De rechter-foto hierboven was overigens de foto die op mijn cv stond 🙂