Je eigen pad gaan

Je hebt vast, net als ik, dromen, verlangens, doelen…
Zelf liet ik me vaak afleiden, of verstopte ik me in mijn comfortzone. Want je domen volgen, en echt keuzes maken die jouw eigen groei en levenspad ondersteunen, dat voelt best spannend. Dan komen er allerlei overtuigingen naar boven, twijfels, gedachten en emoties. Herkenbaar?

Ik heb dit zeker wel. Met een verleden waar ik me weg cijferde en onzichtbaar maakte… is het zichtbaar zijn en echt in mijn kernkracht staan nog steeds af en toe een dingetje.

Ja, ik heb geleerd om overtuigingen, gedachten en emoties los te laten (door ze eerst even vast te pakken en dan kunnen ze oplossen of kan je er mee ‘werken’). Ja, ik ken veel handige coach-vragen en tools die me uit die comfortzone kunnen trekken, dingen helder maken en zaken transformeren. En ja, ik schrijf vrijwel elke dag mijn hoofd leeg, wat er in mij omgaat, visualiseer mijn verlangens, doe schriftelijke oefeningen etc. En er ontstaan regelmatig mooie inzichten.

Maar dan komt toch ook het doen. Grenzen stellen, kiezen voor jezelf. Op een liefdevolle manier naar anderen toe toch in je eigen kernkracht blijven en je eigen dingen doen. Je eigen pad gaan, op jouw manier leven en werken.

Ik voel dat ik momenteel midden in dit proces zit. Bijna elke dag gebeurt er iets, hoor ik iets of lees ik iets wat betrekking hebt op dit proces. Het voelt steeds krachtiger. Ik ben er nog niet, maar elke dag een stap is mooi onderweg.

De emotionele en mentale uitdaging die ik op die reis tegenkom, ga ik op verschillende manieren aan. Ik noemde er al enkele. Maar er is meer wat je kunt doen om je weg te plaveien.

Spreek je uit

Het begint met je besluit om voor jezelf te kiezen uit te spreken. Naar jezelf, naar je omgeving en naar het Universum. Geef je grenzen aan, maar ook je verlangens. Door dingen uit te spreken, gaan je gedachten (en dus ook je emoties) er minder mee aan de haal. Het geeft helderheid en kan een verschuiving van energie in werking zetten.

Zoek gelijkgestemden

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn altijd anderen die je inspireren, ondersteunen en stimuleren. Kijk eens naar de 5 mensen waar je het meeste contact mee hebt. In hoeverre ondersteunen zij dat jij jouw eigen pad loopt, dat je echt je verlangens volgt? Of houden ze je op de een of andere manier tegen in je groei?
De mensen waar jij het meeste tijd en energie aan geeft… zijn dat ook de mensen waar je op zou willen lijken? Want Jim Rohn zei me tijdens een training lang geleden… “je wordt zoals het gemiddelde van de 5 mensen om je heen”. Wordt je gelukkig nu je dit weet? Of is het tijd om meer tijd door te brengen met gelijkgestemden, met mensen die je ondersteunen op jouw weg?

En natuurlijk kom je flinke hindernissen tegen

Belemmerende emoties, gedachten, overtuigingen…. iedereen heeft ze in meer of mindere mate, ook de meest succesvolle en gelukkige mensen. Innerlijke uitdagingen dus, die je aangaat of die je je laat hinderen.
Maar ook van buitenaf zal er van alles op je pad komen. Mensen zullen je zien veranderen en daar wat van vinden (en dat roept weer iets bij jou op natuurlijk). Relaties kunnen van vorm en inhoud veranderen als jij opeens anders in je leven staat en je eigen pad gaat lopen. Ook daar zal je mee om moeten gaan. Je zult tegenslagen ervaren, dingen gaan anders dan gepland of verwacht, etc.

Wat mij enorm helpt om met deze ‘hindernissen’ om te gaan: schrijven en essentiële oliën.

Journallen / schrijven

Voor mij is journallen heel krachtig in dit proces. Op papier in gesprek gaan met mezelf, met de energie van anderen of met het Universum. Daar vind ik vaak oplossingen, nieuwe wegen en inzichten. Maar ook rust… want ik hoef meestal helemaal niets met wat anderen vinden. Mijn gedachten en emoties kan ik op papier tegen het licht houden, mezelf vragen stellen en doorvragen… Het duurde best een poos voordat ik zover was en antwoorden vond. Maar uiteindelijk, als je blijft schrijven, dan kom je bij je innerlijke bron van wijsheid. Dan kun je dingen in jezelf transformeren.

Op het Instagram account van Zichtbaar Jij heb ik een hoogtepunt gewijd aan journallen. Met tips en inspiratie. Neem gerust een kijkje

Essentiële olie

Natuurlijk gebruik ik ook diverse essentiële olietjes om mij emotioneel en mentaal (en fysiek, maar daar hebben we het nu niet over) te ondersteunen. Om emoties te verzachten of transformeren, om mijn hoofd rustiger te krijgen, om mijn zelfvertrouwen te boosten, om grenzen te stellen. Om… je kan het zo gek niet bedenken of oliën kunnen hulp en ondersteuning bieden.
Ook gebruik ik oliën om juist de intenties of affirmaties (inclusief bijbehorende positieve emoties) te verankeren en versterken.

Op mijn olie-website vind je veel meer informatie over essentiële olie en wat je er allemaal mee kan. Maar een paar tips wil ik hier toch ook geven. Ik gebruik zelf de pure oliën van dõTERRA (oliën die zuiver zijn, maar waar ook een mooie visie en missie achter zit voor de boeren & destilleerders). Als je een ander merk gebruikt, wees je dan bewust van de kwaliteit!

Als je oliën emotioneel inzet, dan is de kracht van geur heel sterk. Geur komt via de neuszenuw in je limbisch systeem, en kan zo heel snel effect hebben op emoties. Doe een druppeltje in je handen, verspreidt de olie en maak een kommetje rond je neus & mond om rustig even in te ademen.

Ook kun je (zuivere) oliën aanbrengen op de huid, al dan niet verdund met een neutrale draagolie. Dat is veiliger voor de huid, en de olie blijft ietsje langer op de oppervlakte, dus ruik je de geur langer. Goede plekken zijn in de nek, onder de voeten, op de pols of de slapen. Als je iets wilt ondersteunen wat met de hersenen te maken heeft, dan is onder de grote teen een goede plek of achter de oren (op het bot).

Enkele essentiële olie tips voor als je nog meer je eigen pad wilt gaan

Voor meer rust in je hoofd of angstige gedachten: Lavendel, Serenity of Peace
Ter ondersteuning van je zelfvertrouwen: Bergamot olie op je zonnevlecht
Liefdevol grenzen stellen: Tea tree in je aura, op je kruin
Meer helderheid en focus: Peppermint of InTune op je slapen (pas op bij de ogen!!)
Perfectionisme: Roman Chamomille
Oude pijn / trauma loslaten & innerlijk kind werk: Ylang ylang
Zelfacceptatie: Neroli op je hartstreek
Liefdevol uitspreken van je gevoelens: Lavendel op je keelgebied
Positiviteit, verhogen van productiviteit: Wild Orange
Betere verbinding met jezelf: Frankincense op je kruin en hartstreek
Verteren van emoties en gedachten: Zengest daar waar je ze voelt
Je kracht voelen en het oneerlijke achter je laten: Ginger
Ondersteuning verantwoordelijkheidsgevoel & moed om te veranderen: Fennel
Een extra schopje onder je kont: Motivate
Je passie weer terugvinden & voelen: Passion

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn veel meer oliën die in te zetten zijn rond een specifiek thema, en wat bij de ene persoon werkt, kan bij een ander minder effectief zijn. Soms is het dus even zoeken. Ik help je er graag mee!

Lijkt het je leuk eens wat meer te leren over de werking van essentiële oliën en onderzoeken wat jij zou kunnen inzetten om steeds meer jouw eigen pad te gaan, stuur me dan een mail. Je bent van harte welkom op een workshop, basistraining of we gaan één-op-één aan de slag.

Over loslaten en ankeren is nog zo veel meer te vertellen. Maar daarover in een ander blog!

Wel wil ik je dan nog even wijzen op het e-book (een werkboek eigenlijk) wat ik schreef over het loslaten van belemmerende emoties, gedachten en overtuigingen. Misschien kan dit je helpen op je weg naar jouw verlangens.

Je kunt het hier aanvragen als cadeautje bij inschrijving op de Inspiratiemail.

gratis e-book met 3 manieren om los te laten

Ik wens je een prachtige toekomst op jouw eigen pad.

Als dit blog je heeft geïnspireerd, laat het dan gerust weten in een reactie. Of deel het op jouw socials. Dat waardeer ik!